Makaleler

Kariyer değişikliği: Pazarlamadan kullanıcı deneyimi tasarımına geçiş

Bir pazarlama profesyoneliyseniz, UX designer olmak için gereken pek çok yetkinliğe şimdiden sahipsiniz. Sizin için en büyük değişiklik odağınızı müşterilerden kullanıcılara çevirmek olacak.

Bora Kılıç 02 Ağustos 2017

Pazarlamadan kullanıcı deneyimi tasarımına (UX design) geçmek için pek çok sebep mevcut. İlk olarak, UX Designer Salaries* gibi kaynakların da gösterdiği gibi, kullanıcı deneyimi tasarımcılarının aldığı maaşlar oldukça yüksek (İsviçre’de 97.000 dolara kadar çıkıyor). Ayrıca insan kaynakları firması Brazen’e göre** kullanıcı deneyimi tasarımı, tasarım alanında en çok talep gösterilen dal. Üçüncü olarak, DMI – Design Management Institute’un yaptığı araştırmaya*** göre, kullanıcı deneyimine yatırım yapan firmalar, yapmayanlara oranla kazançlarını %228’e kadar artırabiliyorlar. Tüm bunlara ek olarak, bir ürünü hedef tüketiciye satmaya çalışmaktansa kullanıcıların arzulayacağı süper bir ürün yaratmaya katkıda bulunmak, işten alacağınız manevi tatmini de artırabilir.

Bu makale, Interaction Design Foundation'ın izniyle, How to Change Your Career from Marketing to UX Design başlıklı makaleden Türkçeye çevrilmiştir.

Nedeniniz ne olursa olsun, pazarlama ve kullanıcı deneyimi tasarımının kesişim kümesinin hayli büyük olması, bu geçişi kolaylaştırıyor. Özellikle de konuyla ilgili mükemmel bir kaynağınız varsa (şu anda okumakta olduğunuz gibi). Dilerseniz kullanıcı deneyiminin tam olarak neyi kapsadığını açıklayarak başlayalım.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Kemal Yazgan

    Hatalı bir çok ifade barındıran bir yazı olmuş. Pazarlama fayda üzerine odaklanır, satış pazarlama altındaki bir birim olarak bu faydalar üzerinden belirtildiği gibi “kazanç” sağlar ancak kazancım illa para olması gerekmez. Genel durumu bir birim üzerinden ifade etmek doğru olmayacaktır. Çünkü, pazarlama altında tasarımcı düşünce metodolojisi gibi pek çok ilişkili çalışma, yöntem, teknik vb. bulabilirsiniz (evet, Türkiye’de bu konuyu ayrıca tartışmak lazım) ki CX/UX bu metodolojilerle ilgilidir. UI bir enstrüman niteliğinde, diğer pek çokları gibi, pazarlama amacına hizmet eder. Dolayısıyla öneri olarak satış departmanındaki bir profesyonele UX’i önerebilirsiniz. Pazarlama altındaki alanlarda geçiş olmuş olur bu. Yüzeysel söylemlerden mümkün olduğu kadar uzak durmanız dileğiyle.

    • Bora Kilic

      Kemal Bey merhaba,

      Öncelikle SHERPA Blog’a göstermiş olduğunuz ilgi ve paylaştığınız yorum için size teşekkür ederiz. Okuyucularımızla iletişime geçmek bizi her zaman mutlu ediyor.

      İlk olarak, bu makalenin dünyanın en büyük UX topluluğu Interaction Design Foundation’ın yayınladığı bir makalenin çevirisi olduğunu belirtmek isterim. IDF ile yaptığımız bir içerik ortaklığı anlaşması ile zaman zaman onlara ait makaleleri Türkçeleştirerek SHERPA Blog’da yer veriyoruz.

      Yorumunuzda pazarlama ve satış bölümlerinin fonksiyonlarından ve arasındaki hiyerarşiden bahsetmişsiniz. Kişisel tecrübelerimden faydalanarak şunu belirtmek isterim. Pazarlama ve satış departmanlarının görev ve sorumlulukları sektörden sektöre hatta firmadan firmaya değişmektedir. O yüzden teorik olarak bir ayrım yapmak mümkün olsa da, pratikte bunun direkt bir yansıması olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla hangi alanda tecrübesi olan birinin UX’e geçişi daha uygundur gibi bir tartışmadan çok sağlıklı bir sonuç çıkmayacağına inanıyorum.

      Yazıyı kaleme alma amacım, pazarlamadan (ya da benzer bir alandan) kullanıcı deneyimi alanına geçiş yapma hedefi olan okuyucularımıza, iki alanın kesişim kümesinden ve ayrıştıkları noktaların bazılarından bahsederek onlara yol göstermek ve bu geçişin daha sağlıklı olabilmesi için kaynak önerilerinde bulunmak. Bu geçişi yapmış birisi olarak, benzer içeriklerin çoğalmasının, bahsettiğim kitleye fayda sağlayacağını düşünüyorum.

      İlginiz için tekrar teşekkürler.

  • maliayan34@gmail.com

    Merhaba. Öncelikle emeğiniz ve makaleyi Türkçeleştirdiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim. Pazarlama iletişiminden kullanıcı deneyimine geçiş yapmaya çalışan biri olarak bana oldukça ilgi çekici geldi.

    Twitter’da takip edilmesi önerilen kişiler görselinde Bill Buxton twitter adresi hatalı yazılmış. https://twitter.com/wasbuxton olması gerekirken https://twitter.com/wasbuxtion olarak gözüküyor. Orijinal makaleye baktığımda bu hatanın düzeltilmiş olduğunu gördüm. Mevcut görselin yeni (doğru) görselle değiştirilmesinin iyi olacağını düşünüyorum.

    Ayrıca yorum kısmınızda bir sıkıntı fark ettim. “Yorum gönder” butonu, yazılan yorumun üzerine geldiği için kullanımda zorluk yaratıyor. Görsel ekleyemediğim için sizinle ekran görüntüsünü buradan paylaşamıyorum, ama denediğinizde ne demek istediğimi anlayacağınızı düşünüyorum. Bilginize.

    • maliayan34@gmail.com

      Yazarken paragraflar arasında boşluk bırakmama rağmen sadece bir alt satıra geçmiş, arada boşluk bırakmamış. Gördüğüm ile paylaşılan aynı formatta olmadı. Biraz zor okunuyor o yüzden. Bunu da başka bir geribildirim olarak kabul ederseniz sevinirim 🙂

      • Alkan Dalkılıç

        Merhaba. Vakit ayırıp yorum yazmanız bizi çok sevindirdi.
        Twitter adresinin olduğu görseli güncelledik. Çok teşekkür ederiz. Diğer geribildirimlerinizi de iş akışımızdaki iyileştirmeler kolonuna ekledik, kısa sürede düzelecektir emin olun.

        • maliayan34@gmail.com

          Ben teşekkür ederim. Gerçekten kaliteli ve düzenli Türkçe kaynak üreten mecra pek yok. Bu konudaki öncülerden birine, ufak da olsa bir katkım olmasından dolayı memnun olurum.

  • ahuseynovteymur@gmail.com

    Ben psikolojiden nasıl geçerim diye düşünüyordum, adamlar pazsrlamadan geliyor ))
    Soru:İDF’den anlaşma ile mi türkçeye makale çevriliyor. Ben onlara referans vererek kendi kişisel bloğumda çevirip paylaşmayı füşündüyüm bir iki maka le vardı..
    Usability feedback: mobil üzerinden horum yazıyorum. Şu yorunu gönder butonu üzerinde duruyor, ne yazdığımı göremiyorum

    • Bora Kılıç

      Merhaba, yazıya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Ben de pazarlamadan geçiş yapanlardanım aslında 🙂
      SHERPA Blog’un IDF ile anlaşması mevcut, belirli bir frekansta makale çevirisi yapıp paylaşıyoruz. Usability feedback ile ilgili yorumunuzu blog ekibi değerlendirecektir. Keyifli okumalar.

Senin İçin Öneriyoruz